måndag 10 november 2008

GLOBSOL 2008: FRAMTID?

Globsol är ett ungdomsforum för ungdomar mellan 18-25 år som är intresserade och engagerade i samhällsfrågor. Seminariet var mycket finsk - svensk orienterat, fastän de andra nordiska länderna även var väl representerade. Ändamålet med veckoslutet var att samla ihop nordiska ungdomar för att arbeta med gemensamma frågor och för att knyta nya kontakter. Globsol har ordnats i fyra år. År 2008 koncentrerade seminariet på två teman: ungdomarnas välmående och samhälle och demokrati ur ungdomarnas synvinkel.
Jag hörde om seminariet under min tid som nordjobbare på Island senaste sommar. Jag hörde att det kommer att ordnas ett seminarium i huvudstadsregionen där nordiska ungdomar kan träffas och jobba med aktuella frågor. Jag blev genast ivrig och intresserad och tyckte att det kunde vara något för mig. Tillsammans med de finska nordjobbarna och en del svenska nordjobbare bestämde vi att Globsol skulle vara ett yppert tillfälle för en träff efter nordjobb sommaren. Då jag hörde att jag kunde anknyta SU med Globsol tyckte jag att nyttan jag fick av evenemangen var ypperligt.
Globsol inleddes fredag 10.10 med att de utländska gästerna inkvarterade sig på Hanaholmen. Jag som Helsingforsbo behövde inget hotellrum så jag anlände lämpligt till lunchen för att hälsa på min nordiska vänner och andra människor jag kände. Genast då kände jag en behaglig känsla av samvaro. Nu hade tiotals samhällsengagerade ungdomar samlats under samma tak för att fira ett veckoslut tillsammans. Med iver tog jag del av den första föreläsningen; Ungdomarnas hälsa ur ett globalt perspektiv.
Föreläsningen gick ut på att tre experter först talade om sitt eget område och sedan samlades till en panel. Hanaholmens chef Gunvor Kronman hade äran att öppna seminariet med några inledningsord. Efter det tog Piroska Östlin ordet med ett tal om könssjukdomar i u-länder. Det blev intressanta ämnen med kvinnoperspektiv, kinesiska kvinnor som försvunnit, unga som blir infekterade av aids osv. FN experten Asger Ryhl var den andra föreläsaren. Han talade om att u-länderna inte har tillgång till sexualinformation. Han berättade även om andra u-länder och hur de blir påverkade av FN:s stödprogram, bland annat är Mozambique ett land som är finansierat av ett nordiskt program för allmän välfärd. Den tredje talaren kom från Kenya. Han talade om hur kulturen har påverkat området han kommer ifrån. Alkohol och drogproblem är vanliga i flera områden i Afrika. Det är viktigt att nordiska ungdomar vet om vad som pågår i länder som drabbas av aids och andra sjukdomar. Efter föreläsningarna följde en paneldebatt där debattörerna diskuterade med varandra och publiken hade möjlighet att ställa frågor.
Efter det så kallade hanaforumet kom enligt mig en av helgens höjdupunkter, det levande biblioteket. Det levande biblioteket går ut på att publiken ställs framför fem till tio människor, vilka var och en representerar ett specialområde. Publiken får av de "levande böckerna" relevanta frågor från deras eget område. Jag tyckte personligen idén var fantastisk, enkel och lätt att organisera. Något kanske SU kunde använda för att göra seminarier eller presentationer mer levande och roliga utan att glömma nyttan.
Till kvällens program hörde grupparbeten. Jag valde att delta i ett grupparbete med temat demografi i de nordiska länderna. Sessionen gick mycket ut på att analysera befolkningsflyttningar från rurala områden till stadsområden. Föreläsaren presenterde fyra typer av stadsboende. Temat på föreläsningen var intressant, men föreläsaren höll sig på mycket allmän nivå och därför blev informationen lite ytlig.
Under lördagen hade jag tyvärr ett förhinder och kunde inte delta i alla program. Jag följde i varje fall med America Vera-Zavalas fascinerande föreläsning om ungdomarnas deltagande i demografiska processer. Temat var mycket ingående gällande sydamerikanska frågor, men föreläsaren tog också upp några saker som låg nära hjärtat för en ung nordbo; skillnaden mellan en aktivt mobiliserad människa och en som bara vill skada med att vara utåtriktad är mycket liten.
Söndagen 12.10 deltog jag nästa gång. Det var en givande dag. Grupparbetena presenterades och jag blev överraskad av hur ordentligt de svenska gästerna hade gjort sina arbeten. Det blev ett riktigt givande program med skådespel, musik och annat. Som avslutning höll Gustav Fridolin (tidigare riksdagsledamot i Sverige, nuvarande journalist) ett lyckat och uppmuntrande tal för ungdomarna. Ett bra slut på ett häftigt veckoslut.
Som SU representant såg jag veckoslutet med observerande ögon. Globsol är ett evenemang som sammankallar människor från Norden, det är redan ett bra utgångsläge. Det bästa var att ungdomarna kommer från olika organisationer, inte bara politiska eller ungdomsföreningar. Det bästa med seminariet var också att träffa engagerade människor med nordisk bakgrund. En sak som SU kunde tänka på är det nordiska samarbetet. Att få människor med på seminarier och upprätthålla kontakter med nordiska föreningar. Det är dessa människor som kommer att ha många viktiga poster i framtiden och i ett globaliserat Norden skall vi veta var de finns och kunna byta tankar och erfarenheter.

Janne Leivo

Inga kommentarer: