tisdag 4 november 2008

Allianssis ungdomsbyte till Budapest 3-6.9.2008

Före resan träffade vi Ungerns ambassadör i Finland, Hajdun, och vi fick en nyttig genomgång av det aktuella politiska läget i Ungern. Andra dagen i Ungern träffade vi sedan även Finlands ambassadör Jari Vilén, som gav oss en otroligt intressant och heltäckande bild av det ungerska politiska livet och samhället.

Enligt Vilén har man som finländare det bra i Ungern och Budapest är en trygg stad med rätt lite våld. Det förekommer dock en hel del bedrägeri, som det lönar sig att tänka på när man t.ex. ska betala restaurangräkningen. Ungern använder ofta Finland som referens bl.a. när det gäller ekonomi, miljölagstiftning och utbildningssystemet. Man beundrar även vårt konsensusinriktade politiska system. För tillfället finns det ingen politisk center i Ungern och landet styrs av en minoritetsregering. Landets största parti, det konservativa högerpartiet Fidesz, är i opposition medan socialdemokraterna är det största regeringspartiet och innehar premiärministerposten. Antalet obeslutsamma och rörliga väljare uppgår till 40 %. Vilén beskrev Ungerns politik som "unga mäns lekpark". Politiskt sett är Ungern mer splittrat än någonsin. Det saknas såväl förutsebarhet som kontinuitet. Oppositionen och regeringen för ingen dialog som i Finland. I Ungern är allt så att säga politiskt villebråd, t.o.m. motgångarna i OS i Peking skyllde man på regeringens.

EU-medlemskapet har varit oerhört viktigt för stabiliteten och tryggheten och Ungern har dragit nytta av EU-stöd. Politisk konsensus råder om EU-medlemskapet samt om NATO. Ungerns Rysslands-politik är mycket nära Finlands, d.v.s. väldigt pragmatisk och samarbetsinriktad. Det samma gäller utrikespolitiken och Ungern strävar efter att vara Frankrikes vän. Ungrarna ser sig själva som ett tragiskt hjältefolk och stormaktstänkandet hålls vid liv. Historiens barlast känns och syns på ett helt annat sätt än i Finland. Enligt Vilén förenas finländarna och ungrarna av en liknande osäkerhet och svagt självförtroende. Ambassadören påminde oss om att Finland inte har för många goda partner i Europa. Faktum är att Finland och Ungern i vissa falla har lättare att vara glada för varandras del än för närgrannarnas Sveriges eller Slovakiens. Detta lönar det sig att utnyttja. Vilén lyckades övertyga oss om att han är mannen på rätt plats. För en ambassadör är det definitivt en fördel att ha en bakgrund som aktiv politiker med ett fräscht grepp om politiken och en gedigen erfarenhet.

Vi träffade även representanter för höger- och vänsterpartierna. Jag deltog i mötet med representanter för Fidesz partiet i partiets egna utrymmen. På plats var partiets juridiska rådgivare, en från ungdomsorganisationen samt parlamentsledamoten Lazlo Koszorus.

Vi hade även en gemensam diskussion med Fidesz-partiets ungdomsorganisations representant och socialisternas unga George Horvath, som var övertygande insatt i sitt partis och lands frågor.

Vi deltog även de unga socialisternas sommarläger och fick lyssna på premiärministerns tal. Han talade på ungerska men Horvath översatte åt oss. Premiärministern lyfte upp Finland som exempel i många fall, bl.a. våra goda språkkunskaper. Ungern ser sina egna brister och tar intryck från andra länders fungerande system. En väldigt stor skillnad till hur man ser på saker i vårt stora östgrannland.

Det var en lyckad resa som dock kunde ha innehållit mera möten med flera unga politiker. Nu ansåg vi alla i den finska truppen att vi hade för mycket fritid och att vi hellre hade kombinerat middagarna med diskussioner med unga ungrare från de olika ungdomsorganisationerna än att sitta och tala finländsk politik och kommunalval med varandra.

De ungerska ungdomsorganisationerna kommer på svarsbesök till Finland 22-26.10 och då förväntas även SU bidra med idéer och insatser. Planeringsmötet hålls torsdagen 2.10 kl 14.30 i Allianssihuset.

Eva Roos

Inga kommentarer: