fredag 20 juni 2008

Human Rights:Tools of the Trade (Montenegro, 2-7 juni) del 2

Näst på schemat för seminariet i lilla Risan stod Sydafrika och här introducerades olika former av workshops och (de tidigare nämnda) fyra verktyg för att pressa odemokratiska stater som vi under resten av seminariet kom att utvärdera genom studier av olika länder och situationer. De fyra verktygen som Bart Woord presenterade var konstruktiv delaktighet, sanktioner, Sullivan principerna och kampanjer i det civila samhället. Slutligen under fredagen drogs slutsatsen att konstruktiv delaktighet, speciellt ifråga om olja, kan vara det mest effektiva verktyget i försöket att pressa stater till respekt för mänskliga rättigheter. Vi menade här att ett konstruktivt ställningstagande från företagens sida, sporrar individen att revidera sin konsumtion och således konsumera till förmån för stater som respekterar mänskliga rättigheter. Sullivan principerna samt sanktioner fallerar eftersom företagen är statligt ledda och staten inte har något intresse av att uppnå internationell acceptans, dessutom drabbar sanktioner oskyldiga och därmed kränker mänskliga rättigheter å sin sida. Kampanjer i det civila samhället må bringa medvetenhet om orättvisor, men bristen på verklig kunskap om varifrån råvaran härstammar, minskar dess slagkraft som verktyg.

I övrigt fick vi under seminariet ta del av en föreläsning av Trude Studsrød Johansson i det populära temat Human Trafficking. Temat ledde under de kommande dagarna inte bara till bildandet av en Facebook-grupp, utan även upprop till aktion och kampanjförslag genom videohälsningar till EC i Manila i juli. Personligen förde jag fram det godtagna förslaget av Ted Urho – att införa rättvisemärkning av pornografiska produkter. Detta förslag vann intresse och uppmuntran från gruppen och kommer att följas upp av IFLRY (speciellt som jag själv nu jobbar som organisationens praktikant i London). Förutom bidragen från det lokala Youth of LPMN, bidrog även vitryska och azerbaijanska deltagare genom att berätta om situationen i deras hemland.

Seminariet var välordnat och trevligt, gruppen gjorde en del sightseeing såväl som en båttur i området och vi tog del av varandras kulturer genom mångkulturella kafferaster och en culture night med både magdans och snapsvisor. Faktum var att komplexiteten och mångfalden i båd’ åsikter och kulturer lärde oss den största läxan under seminariet – att det finns inga regler för att kombinera frihandel och respektera mänskliga rättigheter.

Slagord, videohälsningar, foton och övrigt material kan hittas på IFLRY:s hemsida under: www.iflry.org/files/folders/montenegro/default.aspx

Sommarhälsningar från London,

Lena Höglund

Inga kommentarer: