onsdag 11 juni 2008

Human Rights: Tools of the Trade (Risan, Montenegro 2-7 juni 2008) del 1

Solen sken över det vackra berglandskapet i lilla Risan där 15 nationaliteter samlades för att diskutera frihandel och mänskliga rättigheter 2.6. Tyvärr övergick vädret såsmåningom i gråa skyar och regn - men detta lade desto mera fokus på diskussionen mellan de 34 deltagarna. Samlade och uppdelade i mindre grupper diskuterade vi teori och implementering, institutioners makt och roll ifråga om frihandel och mänskliga rättigheter. Montenegro blev ett praktiskt exempel på bl.a. korruption och bojkott. Representanter för kommunal administration och oliktänkare från Montenegro bidrog även under veckan, vilket tillsammans med besök gav en mångfasetterad bild av området speciellt ur synvinkeln på frihandel och mänskliga rättigheter.

Vår första dag kring konferensbordet bestod i stort av att lägga fram förväntningar, diskutera konfliktområden och teoretiskt filiosofera kring begreppen konstruktivt engagemang, Sullivan Principles, sanktioner och kampanjer i det civila samhället. Dessa begrepp konkretiserades genom exemplet Sydafrika under följande dag. Alternativt arbetssätt var vägen till resultat under veckan och under vår första dag togs även tempen på deltagarna kring frågor som; "hälsa eller äganderätt", "bojkott av OS i Peking" osv.
Dagen avslutades med vad jag såg som en av veckans höjdpunkter, nämligen Libcafé gästat av partiordförande och viceordförande för Liberalna Partija Crne Gore (Liberala oppositionspartiet i Montenegro). Partiordförande Miodrag Zivkovic berättade ödmjukt om hur hans generation misslyckats med att liberalisera och reformera landet sedan kommunism-eran som inleddes genom projektet Jugoslavien på mitten av 1900-talet. Zivkovic lät oss förstå att den påstådda reformationen av regeringssättet i regionen endast är en ridå och att lärligarna till de tidigare makthavarna styr under nytt namn sedan 1990-talet - "system of hybrid democracy". Inga fria val, valfotografering, mutning, hot, korrupta och partiska läroanstalter, partisk media... Den sittande regimen stöder Nato, men inser nu att EU vore skadligt för deras position. EU och UNESCO stöder projekt och världsarv i landet, trots att stora delar av bidragen går i någons ficka istället för att täta de hål som finns i infrastrukturen. Ingen förutom ryska investerare vågar sig in på den montenegrinska marknaden och de vinster man gör går även de endast ett fåtal till godo. Med andra ord är man i stort behov att reformera styrelsesättet och störta den sittande regeringen med det snaraste - alla som sett landet med en halv miljon invånare vet att här finns resurser och möjligheter, men attityden är negativ och montenegrinerna verkar nöja sig med fattigdom! Miodrag Zivkovic satte däremot stort förtroende till den kommande generationen inför denna uppgift. Gruppen var verkligt tagen av den information vi delgivits och applåderna var rungande..!

Följande dag på seminariet inleddes med en föreläsning av Alexandar Stevanovic kring WTO och dess funktionsduglighet samt påverkan på mänskliga rättigheter. Kritiken mot handelsorganisationen kretsar kring det faktum att organisationen tillfredsställer fler transnationella företag än stater och kränker inte bara mänskliga rättigheter utan även demokrati, statssuveränitet och arbetarrättigheter. Kravet från utvecklingsländerna är att bl.a. de mänskliga rättigheterna skall inkorporeras i organisationens arbetssätt genom att sanktioner skall kunna pressa medlemsstater. Stevanovic argumenterade slutligen att WTO och de mänskliga rättigheterna går samman i sina syften att förbättra levnadsstandarden - vidare genom full sysselsättning och utveckling. Han menade däremot att det speciellt finns utrymme för förbättring inom agrikultur; man borde satsa på praktisk tillämpning istället för lös teoretisering.

Inga kommentarer: