Då Executive Committee inleddes på torsdagskvällen framkom att medlemsorganisationer inte mottagit räkningar och att majoriteten av de närvarande organisationerna därför inte hade rösträtt. Då liksom under General Assembly, så var stämningen kring detta felsteg från Chris Gallaways sida hettad med otaliga kommentarer och inlägg. Behandlingen av ärenden som kom upp under EC präglades därför av en låg legitimitet – däribland urgency resolutions och minskade medlemsavgifter. Speciellt de minskade medlemsavgifterna ledde till diskussion kring huruvida en organisation som ekonomiskt sett står på ödets brant, ska bevilja någon minskad medlemsavgift – det slutliga beviljandet skulle kanske aldrig inträffat om alla närvarande hade haft rösträtt.
På fredagen inleddes General Assembly och innan de verkliga sessionerna satte igång sammankallade Lena (som utnämnd ansvarsperson) de nordiska delegaterna för att överlägga vad vi ville jobba för tillsammans och vad som är viktigast för oss. Vi diskuterade vad våra åsikter var om kandidater, vilka ändringar i resolutioner och framförallt manifesto som vi alla kunde stöda. Det viktigaste var att över huvud taget hålla detta möte, eftersom nordiska delegatmötena fallit i glömska under det senaste året. Genom denna förbehandling, kunde vi sedan diskutera vidare med andra och känna att förändring i handlingarna får ett reellt stöd. Bland delegater på plats visade det sig finnas en önskan att diskutera och vädra förändringsförslag innan de formella sessionerna och många såg detta nordiska initiativ som väldigt positivt. På så vis besparade vi oss tid under det formella utskottsarbetet. Alla nordbor var ense om att dessa möten ska vi fortsätta med – också i LYMEC.
Linda Lindholm, Ivo Thijssen och Laurens Heinen ledde General Assembly, medan Thomas Leys ledde utskottet för medlemskap och Trude Studsrød Johansson utskottet för resolutioner och manifesto.
Utskottet för medlemskap gav ett positivt utlåtande åt alla medlemsansökningar: DALGA (Azerbaijan, full member), IDY (Kroatien, full member), YOLDP (Moldavien, full member), LHG Baden-Wurttemberg (Tyskland, candidate member), European Youth of Ukraine (Ukraina, candidate member) och Liberal Party Youth (Moldavien, candidate member). Efter att alla medlemsansökningar behandlats i utskottet, diskuterades ett förslag att introducera en arbetsgrupp för medlemskap i framtiden, eftersom byrån i sig inte är fullt objektiv inför nya organisationers medlemskap. Dessutom upplevde de närvarande representanterna från IFLRY:s medlemsorganisationer inte att de har tillräcklig information om de ansökande organisationerna. Arbetsgruppen kommer att besättas tills nästa EC.
Utskottet för resolutioner och manifesto hade ett digert arbete på sitt bord, men kom också till fruktbara resultat – trots en konstant och än mer kännbar dragkamp mellan libertarianer och socialliberaler. Utskottet gav positiva rekommendationer (som godkändes av plenum) för resolutioner om de mänskliga rättigheterna för nordkoreanska flyktingar i Kina, mot odemokratiska val i Ryssland, mot vägrande av inträde i vissa länder för HIV- eller AIDS-positiva personer och mot kränkningen av mänskliga rättigheter i Azerbajdzjan. Finska Centerungdomens resolution, om en konvention på ungdomsrättigheter och som framfördes av SU, fick inte ett positivt mottagande varken i utskottet eller i plenum. Man ansåg att konventionen gav mindre slagkraft åt existerande konventioner och dokument och att konventionen i sin nuvarande form var för abstrakt då den borde vara ett konkret policydokument. Se de antagna resolutionerna på:
Liksom i utskottet för medlemskap, föreslogs tillsättandet av en förberedande arbetsgrupp för resolutioner som skulle kunna göra processen kring resolutioner mer konsekvent och effektiv. Tillsättandet av denna grupp har redan inletts, och i fall någon SU:are är intresserad – kontakta vänligen i första hand IU:s ordförande Lena Höglund.
Utskottet för resolutioner och manifesto fortsatte på lördagsmorgonen med den sista behandlingen av ett nytt manifesto. Kort sagt var kampen konstant mellan liberaler på vänsterkanten jämte de på högerkanten, men faktum var att vänsterfältet drog det längre strået då dessa var mer kompromissvilliga och hade förberett sig bättre inför behandlingen. Vissa delegater på högerkanter betedde sig dessutom osakligt under utskottsarbetet, för att i plenum misskreditera utskottets arbete genom att kräva en ny behandling av manifestot på nästa GA. Det reviderade manifestot godkändes med knapp marginal och trädde därför i kraft genast. Se manifestot på:
Boksluten från 2008 och 2009, liksom revisorsbrevet framfördes under fredagen och möttes med en lång lista frågor och kommentarer. Undertexten var att tillräckliga sparåtgärder inte gjorts i tid, dvs. i och med GA i Kiev december 2008. Då sittande kassör, Chris Gallaway försvarade byrån agerande med att tillräckliga siffror inte funnits att tillgå i det skedet ännu eftersom bokföringssystemet då just tagits i bruk. Med andra ord borde byrån ha åtagit strängare åtgärder under 2009 då de hade större insikt i hur den ekonomiska situationen verkligen såg ut. SU genom Lena Höglund höjde sin röst i denna sak och dels krävde att kontoret och Executive Directorn ska finnas kvar och att nedskärningar borde göras på andra plan. Seminarier kunde ta andra former och på den fronten borde man ha skärt ner under 2009 för att lätta på de höga utgifterna. Till diskussionen hör att Gallaway lyckades skrapa ihop över 27 000 euro av amerikanska bidragsgivare inför GA i Haag och att bokslutet för 2009 således balanserades upp. Budgeten för 2010 klädde av alla områden men speciellt seminarierna och de lagstiftande mötena och kommer att bjuda den nya byrån på en utmaning av större slag.

Valet av ny byrå och revisorer skedde sent under lördagseftermiddagen och bjöd Norden på en valseger: Naomi Ichihara Rokkum (Norge) valdes till viceordförande och Mats Löfström samt Emil Dyred (Danmark) valdes till revisorer för IFLRY. Inte helt oväntat blev tidigare generalsekreterare Bart Woord vald till ordförande och tidigare viceordförande Frederik Ferié vald till generalsekreterare. Resten av den nya byrån består av: Jan van Run (kassör) (Nederländerna), Mauricio Lopez (Costa Rica), Mirna Mneimneh (Libanon) och Jordi Villanueva i Calvet (Katalonien).
Hela evenemanget löpte utmärkt och värdarna Jonge Democraten (JD) och Jongere Organisatie Vrijheid en Democratie (JOVD) från Nederländerna ska ha ett stort tack för en bra koordination och mottagning! Under lördagens middag avtackades den avsatta styrelsen och då speciellt Paola Silva som verkat i IFLRY:s byrå sedan 2004. Nuvarande Executive Director, Sarah Wong kommer också att lämna sin tjänst och fick därför ett speciellt tack från SU:s sida med tanke på hennes handledning av praktikanten i London-kontoret.