torsdag 20 augusti 2009

SU på Island!

Nordiska Centerungdomens Förbunds repskap 13-16.8 2009 på Island

I år ordnades NCF:s repskap i Reykjavik, Island och SU deltog med en femmanna delegation. Oscar Ohlis, Hannes Wallin, Fredrika Åkerö, Sandra Grindgärds och Silja Borgarsdóttir Sandelin deltog. Temat för årets repskap var ”the environmental sea” men seminariedelen innehöll endast två föreläsningar. Den ena handlade om ”law at the sea” och hölls av Tómas Heidar som jobbade på utrikesministeriet. Agnar Bragi från SUF (Samband Ungra Framsóknarmanna) höll den andra föreläsningen som handlade om ”the artic sea route”. Föreläsningarna var korta och inte så givande och ingen vidare diskussion fördes. Överlag var hela seminariedelen väldigt oplanerad och innehöll inte så mycket substans. Det skulle ha varit intressant att diskutera finanskrisen på Island, men detta berördes nästan inte alls. Av en ren slump råkade Framsóknarflokkurins (SUF:s moderparti) parlamentariker komma in på mötet och presentera sig, det hade varit intressant att få ha en ordentlig diskussion med dem.

Under själva repskapet diskuterades mest administrativa frågor om våra stadgar och hela förbundets framtid. Mötet var väldigt yrt och rörigt. Nya stadgar godkändes och kompromissen mellan enkel majoritet och konsensus föll på att 70% av rösterna krävs för att beslut ska kunna tas. Förhoppningsvis kommer NCF nu i fortsättningen att kunna fatta beslut och uttala sig i olika frågor. Det beslöts även att de stora organisationerna (1000 + medlemmar) har tre röster och små organisationer två röster. Eftersom revisorerna inte hade godkänt bokslutet p.g.a. att de fick det så sent och många dokument (bl.a. verksamhetsberättelse och alla protokoll) fattades så beslöt repskapet att det ska hållas ett extra repskap 30.9-1.10 i Stockholm. Då ska alla förbundsordföranden och förbundssekreterare samlas för att diskutera NCF framtid samt godkänna bokslutet. En framtidsdiskussion är nödvändig för organisationen som haft några röriga år den senaste tiden, speciellt ekonomiskt. Diskussion om samgång med Nordens Liberala och Radikala Ungdom (NLRU) fortsätter men inga beslut har tagits. Därför är det bra att ett möte med alla förbundsledningar ordnas, men vi måste få ordning på vår egen organisation först. Islänningarna hotar även med att gå ur förbundet nu och Silja kommer att delta i deras kongress för att diskutera med dem.

Under repskapet fördes ingen desto mer politisk diskussion. Endast Norska Senterungdommen och vi hade skickat in resolutioner. Dock skrev vi lite historia eftersom vi för första gången på länge röstade om resolutionerna och frångick konsensusregeln. Det som väckte mest debatt var vår resolution om att NCF ska stödja Islands ansökan om EU medlemskap och att vi skulle uttala oss i isländsk media om detta. Resolutionen gick igenom efter en kort debatt där norrmännen sade nej men inte varför de gjorde det. Resolutionen torde ha fått bra synlighet i Isländsk media. NCF måste dock bli mera politiskt, just nu förs så gott som ingen politisk diskussion. Repskapet valde också ny ordförande och styrelse. Silja valdes till ny ordförande och Sandra till hennes suppleant i styrelsen. Oscar valdes också till styrelsen med Hannes som suppleant. NCF söker även som bäst en ny generalsekreterare som ska anställas fr.o.m oktober. Sista ansökningsdag är 18.9.

På söndagen träffade Oscar och Fredrika Framsóknarflokkurins partiordförande Sigmundur David Gunnlaugsson (eng. progressive party), som också är medlem i Islands parlament, Alltinget. Gunnlaugsson pratade för NCF på lördagen, men Fredrika hade i uppdrag av sin riksdagsledamot, minister Astrid Thors, att framföra en hälsning, som ledde till mötet på söndagen. Trion träffades på café Babalu och pratade i över två timmar om Islands EU-medlemskapsansökan, om det ekonomiska läget på Island, nordisk politik och nordiska kulturskillnader m.m. Sigmundur, som varit partiordförande i åtta månader, gav ett sympatisk intryck och mötet upplevdes som trevligt och givande och avslutades med löften om kontakt partierna emellan i framtiden.

Utöver repskapet ordnades även valsafari och en fiskeutfärd, samt middagar och kulturprogrammet som alla medlemsorganisationer deltar i med ett eget program. I år hade vi ”kärringkånk” stafett som program.

/Sandra, Silja, Oscar, Hannes och Fredrika

Inga kommentarer: