torsdag 20 mars 2008

LYMEC seminarium, Executive Committee och Kongress

Reserapport

LYMEC seminarium, Executive Committee och Kongress i Berlin 17-22.4.2007

Matilda Flemming och Minna Lindberg

Seminarium:

Temat för seminariet var “The Internal Market – unfinished business?”. Seminariet inleddes tisdag kväll i Friedrich Naumann Stiftungs huvudkontor i Potsdam utanför Berlin. Talare var Prof. Dr. Tanja A Börzel, Centre for European Integration, Otto Suhr Institute for Political Science, Freie Universität Berlin. Hon talade under rubriken “Introduction into the history of the internal market” och framhöll vikten att det är viljan att integreras som utgör grunden för integration. Efter föreläsningen hölls den traditionsenliga kulturkvällen, SU:s bidrag, bestående av Kossu(på låda)-vissy och karleska piroger, var en verklig hit.

Onsdag morgon talade Fabian Wennert från Bundesverband der deutschen Industrie – BDI på temat ”Everyday problems with the unfinished internal market”. Han lyfte upp praktiska problem inom arbetsmarknadsbyråkratin och framhöll att den interna marknadens mål, med människors, kapitals, tjänsters och varors fria rörlighet, är långt ifrån uppnådda. Med föreläsningen som utgångspunkt fortsatte diskussionen i arbetsgrupper.

Minna deltog i gruppen som diskuterade problem och lösningar. Man konstaterades att man måste skära ner i byråkratin, framförallt gällande pensioner då man jobbat i flera olika länder. Man konstaterade också att det finns ett problem med ”andra klassens europeiska medborgare”, och de barriärer som uppkommer då man kommer i kontakt med nya kulturer och språk.

Matilda deltog i gruppen som koncentrerade sig på för- och nackdelar med den interna marknaden. Man konstaterades att speciellt i de nya medlemsländerna är fördelarna massiva i och med den rörlighet som uppkommer. Nackdelar som nämndes är brain drain i de länder varifrån massiv utvandring sker och den övergångsperiod som länderna måste gå igenom för att helt anpassa sig.

Senare talade Alexander Graf Lambsdorff, tysk MEP om servicedirektivet och dess positiva inverkan på utvecklingen av den interna marknaden. Han lyfte speciellt fram behovet av att hugga i den byråkratiska djungeln för att underlätta rörligheten också mellan gamla och nya medlemsländer.


På torsdag höll Karl Knappe från Bundesverband Deutscher Banken ett föredrag om ”The currency of the internal market”. Hans retoriska förmåga var något bristfällig, men SU:s delegater lyckades detta till trots få med sig att euron är viktig för den interna marknaden och underlättar dess funktionalitet. Efter detta delade vi in oss i mindre grupper för att kunna arbeta fram en resolution till kongressen från seminariet. Det som SU fick in i resolutionen var att Bologna processen skall implementeras i hela Europa och att det är ett viktigt led i den fria rörligheten. Den godkända resolutionen finns bifogad.

Executive Committee (EC):

EC hölls fredag eftermiddag. Värt att lyfta upp är att byrån valde att i sin rapport speciellt poängtera diskussionen om en sammanslagning av NCF och NLRU.

”...I have also discussed with some of our Nordic members the need to merge the two platforms: NLRU and NCF to have one single voice of liberals, centrists and radicals in the Nordic and Baltic Europe

Detta är uppenbarligen en diskussion som nu fått nya proportioner och som definitivt kräver en fri fortsatt diskussion. Roger Albinyana i Saigí, LYMECs ordförande, kommenterade senare personligen till representanter för NCF och NLRU att diskussionen i fortsättningen i första hand skall föras internt med berörda parter.

I övrigt inget revolutionernade.

Kongress:

Kongressen hölls fredag till söndag, den öppnades av Günter Verheugen, kommissionär för näringsliv och industri. Han talade om behovet av innovation och lyfte upp en femte frihet vid sidan av de redan vedertagna; kunskap.

SU:s delegater ställer sig milt kritiska till mötestekniken och presidiets brist på auktoritet under kongressen. Nu gick mycket tid som annars kunde ha gått till politiskdiskussion bara till allmänt hössel.

En paneldebatt hölls också under kongressen med rubriken ”Europe’s role in a globalized world”. I panelen satt Dr. Michael Kau, Taiwans ambassadör till EU, Aliou Sow, Arbets- och ungdomsminister i Senegal, Florian Toncar, Riksdagsledamot i Tyskland och Chris Gallaway. Ordförande för Young Democrats of America. Punkter som lyftes upp var hur EU skall konkurrera med omvärlden, och där ansågs kunskap vara svaret.

Resolutionerna behandlades sent lördag eftermiddag, något som kan kritiseras eftersom de hör till essensen av hela kongressen. Utskotten hade verkligen ingen tid att diskutera ändringsförslagen. SU hade inkommit med ett antal ändringsförslag, varav de flesta godkändes. SU:s resolution om subsidier för alternativa energikällor förkastades efter omröstning, medan resolutionen om EU-körkort som resedokument godkändes utan ändringar. Övriga resolutioner som väckte diskussion var ”Tear down fortress of Europe” och ”Remove Iran’s resistance from terror list”.

Godkända dokument:

LYMEC Policy Paper on the future of the EU Constitutional Treaty

LYMEC Policy paper on Europe’s role in a globalised world

LYMEC Policy Paper on ways to ensure a better connection between university research and enterprise activity

Resolutioner:

Make labour markets more flexible

Tear down Fortress Europe

Remove Iran’s resistance from terror list

Resolution for a competitive university

Towards an integration of transsexual people

EU drivers license as travel identification within the European Union

No more fiscal harmonisation in the European Union

Towards a stronger Euro-Mediterranean partnership

Recognise Western Sahara

Brådskande resolutioner :

Resolution on Darfur crisis

Time to complete the internal market

Urgent resolution on Cuba

Sammanfattningsvis kan det konstateras att veckan var mycket lyckad. Knut (das Eisbär) fick sig en påhälsning. Ölen var kall och skumppan var gratis. Kontakter knöts och en god grund för ett utökat nordiskt samarbete lades. Och Matilda lärde sig en utmärkt tyska. Auf ja.

Inga kommentarer: